انواع جوراب واریس و نحوه پوشیدن، درآوردن و نگهداری از آن

چه نوع جوراب واریسی مناسب است؟

وریدهای واریسی در واقع وریدهای گشاد شده زیر یا داخل جلدی هستند که عمدتاً در ناحیه پا قابل مشاهده هستند. جوراب واریس طوری طراحی شده است که فشار دائمی به پا ایجاد کند و به برگشت خون از اندام تحتانی به سمت قلب کمک کند. جوراب معمولاً حداکثر فشار را در ناحیه مچ پا و ساق پا ایجاد می‌کند و به این ترتیب جریان خون از قسمت های تحتانی تر به سمت قسمت‌های فوقانی تر، تسهیل می‌شود. جوراب واریس، واریس را از بین نمی‌برد، ولی عمدتاً علائم ناشی از واریس را کاهش داده (احساس درد یا ناراحتی را بهبود می بخشد.) و تا حدی از پیشرفت واریس جلوگیری می کند.
جوراب‌ها در فشارهای مختلف طراحی شده‌اند و هر کدام کاربرد متفاوتی دارند و موارد استفاده آنها بستگی به تعداد و نوع واریس و بیماری‌های زمینه‌ای ایجاد کننده واریس دارد. جوراب معمولا باید در طول روز که فرد ایستاده یا نشسته است، پوشیده شود و در هنگام شب نباید پوشیده شود.

فشارهای مختلف جوراب و کاربرد آن ها :

فشار ۲۱-۱۸ میلی متر جیوه :

شاید این مطلب هم برای شما مفید باشد:  تنگی شریان آئورت عامل فشار خون بالا

برای استفاده روزانه، مسافرت و ورزش کاربرد دارد، در موارد واریس های کوچک استفاده می شود و معمولاً درد و احساس سنگینی ناشی از واریس های خفیف را کاهش می دهد.

فشار ۳۲-۲۳ میلی متر جیوه :

در موارد نارسایی وریدی و ورید های برجسته، درمان علایم ناشی از واریس مثل درد و ورم، بعد از اسکلروتراپی و جهت جلوگیری ازعود زخم وریدی و لخته عروق عمقی کاربرد دارد.

فشار ۴۶-۳۴ میلی متر جیوه :

در واریس شدید، ورم شدید، درمان زخم وریدی، درمان لخته عروق عمقی و لنف ارم استفاده می شود.

عوارض جوراب واریس :

تحریک و زخم پوستی مهم ترین عارضعه جوراب واریس می باشد. پوست باید هر روز از نظر احتمال بروز عوارض بررسی شود و مطمئن شویم که عارضه و آسیب پوستی ایجاد نشده باشد. بهتر است که جوراب واریس هر ۶ ماه تعویض شود. جوراب باید تمیز و خشک نگه داشته شود. در صورت استعمال کرم، قبل از پوشیدن جوراب باید صبر کرد تا کرم جذب شود. درصورتیکه جوراب چین بخورد، درست پوشیده نشود و یا سایز آن مناسب نباشد، احتمال بروز عوارض بیشتر است.

نحوه پوشیدن، درآوردن  و نگهداری از جوراب واریس

نحوه پوشیدن جوراب واریس بسیار مهم است، زیرا اگر جوراب به درستی پوشیده نشود، نه تنها اثر درمانی خود را اعمال نمی کند، بلکه ممکن است باعث آسیب پوست پا شود و حتی جوراب به سرعت خراب می شود.

شاید این مطلب هم برای شما مفید باشد:  حمله پانیک و اختلال پانیک

در جوراب های جلو باز می توان از جوراب کمکی داخل جعبه جوراب کمک گرفت. جوراب کمکی واریس یک جوراب ساتنی کوچک است که ابتدا پوشیده می شود تا مراحل ابتدایی پوشیدن جوراب را تسهیل کند. بعد از پوشیدن جوراب ساتنی، باید دست را داخل جوراب جلوباز کنید وسپس جوراب را روی دست تا محل پاشنه جوراب برعکس کنید. سپس دست را از جوراب درآورید و دو طرف محل پاشنه جورا ب را بین انگشتان دو دست بگیرید و جوراب را بپوشید و محل پاشنه جوراب را تا محل پاشنه پا بکشید. سپس جوراب را روی پا مجدد وارونه کرده و به حالت اول درآورید. برعکس و بالا کشیدن جوراب نباید با انگشتان دست انجام شود، بلکه جوراب باید روی ساق پاف با کف دست به آرامی بالا کشیده شود. استفاده از انگشتان دست ممکن است باعث پارگی الیاف جوراب شود. هر کدام از چین و چروک های جوراب باید به صورت جداگانه و به آرامی با انگشتان دست باز شود و سپس جوراب باید به آرامی و با کف دست روی ساق پا صاف شود.

خارج کردن جوراب :

خارج کردن جوراب نیز باید به درستی انجام شود تا جوراب آسیب نبیند. درآوردن جوراب از پوشیدن آن راحت تر است، اما باید به درستی انجام شود. برای خارج کردن جوراب، باید جوراب را از بالا روی ساق پا برعکس کنید و سپس آن را به آرامی به سمت پایین بکشید. هر زمانی که جوراب تا نزدیکی پاشنه روی ساق پا برعکس شد، جوراب را با انگشتان دست از نوک پا درآورید. برای تسهیل پوشیدن و درآوردن جوراب بهتر است که در حالت نشسته یا خوابیده قرار بگیرید و پای خود را بالاتر از سطح قلب قرار دهید. جوراب باید بلافاصله و بعد از بیدار شدن و قبل از شروع فعالیت های روزانه پوشیده شود تا پوشیدن آن آسان تر شود. می توان از پودر بچه جهت تسهیل پوشیدن جوراب استفاده کرد.

شاید این مطلب هم برای شما مفید باشد:  انواع بیماری های ژنتیکی قلبی

محافظت از جوراب :

عمر جوراب معمولا ۹-۶ ماه است. برای افزایش طول عمر جوراب، باید به درستی از جوراب محافظت شود. برای محافظت از جوراب، باید به نکات زیرتوجه کرد :

-جوراب واریس بهتر است به صورت روزانه یا یک روز درمیان شسته شود.

-برای شستن جوراب، هرگز آن را داخل ماشین لباسشویی نیندازید.

-برای شستن جوراب، از آب گرم استفاده نکنید، چون باعث آسیب به الیاف جوراب می شود. جوراب را با آ ب سرد یا ولرم بشویید.

-جوراب را در خشک کن نیندازید.

-برای خشک شدن جوراب، جوراب را روی سطح صاف قرار دهید.

 دکتر مریم طهماسبی | بهترین متخصص واریس در تهران | بیماری های وریدی

ما را در شبکه اجتماعی اینستاگرام دنبال کنید.

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ از طریق پیامک اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتان و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
keyboard_arrow_up
پرسش از دکتر