تغذیه مناسب در نقرس
دکتر مریم طهماسبی | بهترین متخصص قلب
نقرس یک بیماری مفصلی التهابی است که باعث التهاب، درد، قرمزی و حساسیت مفاصل به ویژه مفاصل کوچک عمدتا انگشت اول یا شصت پا می شود.
این بیماران سطوح بالای اسید اوریک در خون خود دارند، بنابراین یکی از اقدامات لازم جهت درمان و کنترل بیماری، کاهش و کنترل میزان اسید اوریک در خون است.
برخی غذاها باعث افزایش و برخی غذاها باعث کاهش اسید اوریک در خون می شوند.
پورین ها
در برخی غذاها میزان بالایی پورین وجود دارد که در بدن تبدیل به اسید بوریک شده و باعث ایجاد یا تشدید حمله نقرس می شود.
چه غذاهایی حاوی مقادیر زیاد پورین هستند؟
پورین موجود در غذاهای حیوانی، اغلب تبدیل به اسید اوریک شده و باعث ایجاد یا تشدید نقرس می شود، اما احتمالاً همین میزان پورین موجود در غذا های گیاهی باعث ایجاد نقرس نمیشود.
موادغذایی زیر شامل مقادیر زیادی پورین هستند و افراد مبتلا به نقرس باید از این غذاها اجتناب کنند :
گوشت قرمز
دل و جگر
برخی غذاهای دریایی مثل خرچنگ، میگو، ساردین، ماهی تن، ماهی قزلآلا و ….
نوشیدنیهای قندی حاوی فروکتوز بالا
غذاهای فرآوری شده
الکل به ویژه آبجو، ودکا و ویسکی
بیماران مبتلا به نقرس، مجاز به مصرف چه مواد غذایی هستند؟
از آنجا که بیماری نقرس یک بیماری مزمن است، بنابراین افراد مبتلا باید بدانند که در دراز مدت چه غذاهایی مصرف کنند. پورین موجود در غذاهای گیاهی معمولا اسید اوریک را بالا نبرده و باعث ایجاد یا تشدید نقرس نمی شوند.غذاهای مجاز عبارتند از :
غذاهای حاوی چربی پایین مثل ماست و برخی پنیرهای خاص
روغن های گیاهی مثل روغن زیتون و آووکادو
حبوبات مثل لوبیا، عدس و نخود
همه سبزیجات مثل قارچ، اسفناج و مارچوبه
میوه های حاوی فیبر بالا و قند پایین مثل انواع توت و مرکبات
غلات کامل
آجیل
آب فراوان
جو دوسر
گوشت بدون چربی مثل مرغ
تخم مرغ
در کل، غذا های گیاهی برای این افراد مفیدتر است.
در مطالعات نشان داده شده است که مصرف مزمن قهوه میتواند در کنترل نقرس تا حدی موثر باشد.
مصرف Vit C، ۱۰۰۰-۵۰۰ میلی گرم روزانه با اجازه پزشک هم می تواند مفید باشد.
تغذیه مناسب در نقرس