علل درد پا

 

علل درد پا

علل درد پا

دیسک کمر :

دیسک ها، در واقع سیستم محافظتی از استخوان ها هستند. دیـسک ها بین مهره ها قرار دارند. دیسک ها دارای یک هسته ژله ای شکل مرکزی و یک قسمت محکم تر بیرونی می باشند که هسته را احاطه کرده است. گاهی قسمت بیرونی پاره شده و قسمت مرکزی بیرون می زند. این قسمت مرکزی می تواند روی عصب فشار آورده و باعث ایجاد علایم شود. فتق یا بیرون زدگی دیسک  می تواند در هر قسمتی از مهره ها اتفاق بیفتد و بنابراین می تواند بر حسب محل بیرون زدگی، علایم را در بخشی از پا ایجاد کند.

علل درد پا

علل درد پا – دکتر مریم طهماسبی

علایم دیسک کمر :

بسته به اینکه دیسک بیرون زده کدام عصب را تحت فشار قرار دهد، باعث ایجاد درد، بی حسی، گزگز و مورمور و یا ضعف در منطقه‌ای خاص از پا می شود. بیمار معمولا درد را در قسمت تحتانی پشت، باسن و قسمتی از ران و ساق ها تجربه می کند. گاهی درد به پا و انگشتان نیز منتشر می‌شود. زمانی که بیمار سرفه یا عطسه می کند و یا در موقعیت های فیزیکی خاص قرار می گیرد، درد شدیدتر می شود. درد معمولاً تیز و سوزشی است. افراد معمولاً بی حسی را در طول مسیر عصب احساس می‌کنند. ضعف عضلانی نیز از نشانه های بیماری می باشد.

علل درد پا

علل درد پا – دکتر مریم طهماسبی

علل دیسک کمر :

افزایش سن : با افزایش سن،  دیسک به تدریج دژنره و تخریب شده و قدرت انعطاف پذیری خود را از دست می دهد و مستعد پارگی و بیرون زدگی قسمت مرکزی دیسک می شود. در سن بالاتر، با فشار و چرخش مختصر، دیسک دچار پارگی می شود. گاهی بلند کردن یک جسم سنگین و یا زمین خوردن، باعث این اتفاق می شود.

وزن بالا : کسانی که وزن بالایی دارند، مستعد ایجاد دیسک کمر می باشند.

شغل : در شغل های خاص که از کمر بیشتر استفاده می شود و اعمالی مثل بلند کردن، هل دادن و کشیدن اجسام سنگین انجام می‌ شود، در معرض خطر پارگی دیسک کمر هستند.

ژنتیک

سیگار : سیگار اکسیژن رسانی به دیسک را کاهش داده و ریسک پارگی آن را افزایش می‌دهد.

نوروپاتی محیطی :

نوروپـاتی محیطی به معنی آسیب به اعصاب محیطی، خارج از مغز و نخاع است. نوروپاتی محیطی معمولاً باعث درد، گزگز و ضعف در دست و یا می شود. اعصاب محیطی اطلاعات را از اعضای بدن به سیستم عصبی مرکزی منتقل می‌کنند و سپس پیام ها و دستورات را مجدداً از مغز و نخاع به اعضای مختلف بدن می‌رسانند. .

شاید این مطلب هم برای شما مفید باشد:  تغییرات فیبروکیستیک پستان

اعصاب حسی، حس هایی مثل درد، دما، ویبریشن و تماس را از پوست به مغز منتقل می کنند. اعصـاب حرکتی، کنترل عضلات را به عهده دارند و اعصاب اتونوم، کنترل فشار خون و ضربان قلب و ستگاه گوارش و دستگاه ادراری را به عهده دارند.

علایم نوروپاتی محیطی :

علائم و نشانه ها معمولا به تدریج شروع  شده و پیشرفت می کنند. درد و بی حسی و گزگز و ضعف، در مسیر عصب مبتلا حس می شود.

بیمارانی که نوروپاتی محیطی دارند، درد را به صورت سوزش و مورمور احساس می‌کنند. درد معمولا تیز و سوزاننده است.

بی حسی و گزگز به سمت پایین یا بالای پا منتشر می شود.

حساسیت شدید به لمس

درد با وزن پتو

احساس عدم هماهنگی و زمین خوردن

ضعف عضلانی یا فلج

احساس اینکه جوراب یا دستکش پوشیده اید.

درگیری اعصاب اتونوم منجر به افت فشار مکرر و سبکی سر و بیهوشی، اختلال کنترل ادرار و مدفوع، عدم تمحل گرما و اختلال تعریق می شود.

علل درگیری اعصاب محیطی :

تروما به عصب مثلا تصادفات و آسیب های ورزشی

عفونت‌ها : هپاتیت، ایدز

بیماریهای متابولیک مثل دیابت : یکی از شایعترین علل نوروپاتی محیطی، دیابت می باشد. بیش از نیمی از افراد مبتلا به دیابت، نوروپاتی دارند.

علت های ارثی : شارکو ماری توث

مواجهه با سموم صنعتی و فلزات سنگین مثل سرب و مس

بیماریهای اتوایمیون مثل لوپوس، آرتریت روماتوئید

تومورهای عصبی و سرطان های خونی

بیماری های کبد، کلیه و تیروئید

الکل : کسانی که در مصرف الکل زیاده روی می کنند، ممکن است که دچار کمبود ویتامین B1، B6، B12 و و کمبود این مواد باعث نوروپاتی می شود.

نیاسین شوند سوء مصرف سویا و اختلال برخی ویتامین ها داشته باشد مواجهه با

برخی داروها به ویژه داروهای شیمی درمانی

تنگی کانال نخاع :

تنگی کانال نخاعی به معنی باریک شدن فضای بین مهره ها می باشد. با تنگی کانال نخاعی، عصبی که از داخل این کانال عبور می کند، تحت فشار قرار گرفته و علایم ایجاد می شود.

علل درد پا

علل درد پا – دکتر مریم طهماسبی

علایم تنگی کانال نخاع :

برخی از بیماران مبتلا به تنگی کانال نخاع، هیچگونه علائمی ندارند و بسیاری از بیمارانی که شواهد تنگی کانال نخاعی را در CT یا MRI دارند، هرگز علائمی را تجربه نمی کنند، اما برخی ممکن است درد، بی حسی، گزگز و ضعف را تجربه کنند. علائم معمولا طی زمان و به تدریج بدتر می شود. تنگی کانال معمولا به دنبال استئوآرتریت یا آرتروز رخ می‌دهد. علائم می تواند بسته به محل تنگی کانال نخاع و عصبی که تحت فشار قرار گرفته است، متغیر باشد.

دَرد و بی حسی و گزگز در پا و یا ساق، ضعف در پا و یا ساق از علایم بیماری است. درد و احساس گرفتگی در یک یا هر دو پا بعد از ایستادن طولانی و یا راه رفتن رخ می دهد و زمانیکه بیمار می نشیند و به جلو خم می شود، درد بهتر می شود. درد کمر نیز از علایم بیماری است.

شاید این مطلب هم برای شما مفید باشد:  دیابت بارداری

علل تنگی کانال نخاع :

رشد بیش از حد استخوان  در اثر آرتروز

بیرون زدگی دیسک

ضخامت لیگامانها

لخته های وریدهای عمقی :

وریدها خون را از اعضا و اندام ها به سمت قلب می برند. بنابراین حرکت خون در سیستم وریدی پاها، به سمت قلب و برخلاف جاذبه است. زمانیکه لخته یا ترومبوز در مسیر ورید عمقی تشکیل ‌شود، مسیر ورید مسدود شده و خون پشت انسداد تجمع پیدا می کند. در این حالت، اندام تحتانی دچار درد و تورم ناگهانی می شود.

 

علل درد پا

علل درد پا – دکتر مریم طهماسبی

علایم لخته های وریدهای عمقی :

علائم و نشانه های لخته های وریدهای عمقی عبارتند از تورم و درد اندام مبتلا. درد معمولاً در یک اندام را رخ می دهد و به ندرت همزمان هر دو پا درگیر می شوند. درد و احساس گرفتگی معمولاً از ساق پا شروع می‌شود. گاهی تغییر رنگ پا به سمت قرمز و آبی اتفاق می افتد. احساس گرمی در پای مبتلا وجود دارد.

عارضه مهم لخته های وریدهای عمقی، آمبولی ریه است. گاهی این لخته کنده شده و به ریه مهاجرت می کند. علائم زیر می تواند نشان دهنده آمبولی ریه باشد : تنگی نفس ناگهانی، درد و احساس ناراحتی قفسه سینه، سرفه خشک، خلط خونی، گیجی و سبکی سر، افت فشار. آمبولی ریه بسیار خطرناک و گاهاً کشنده است.

علل لخته های وریدهای عمقی :

بعد از جراحی

به دنبال استراحت و بی حرکتی طولانی

بیماری‌های ژنتیکی خاص با افزایش انعقادپذیری

داروهای هورمونی مثل داروهای جلوگیری از بارداری

تصادفات

حاملگی : حاملگی به روی وریدهای لگن و پاها فشار آورده و جریان خون در ورید ها را مختل می‌کند، بنابراین ریسک لخته های وریدهای عمقی طی حاملگی و تا ۶ هفته بعد از تولد نوزاد، بالاتر است.

چاقی

سیگار

نارسایی قلبی

بیماری های التهابی گوارشی مثل کرون

سابقه خانوادگی

افزایش سن

نشستن طولانی هنگام مسافرت

واریس و نارسایی وریدی :

واریـس معمولاً وریدهای سطحی رادرگیرمی کند. واریس می تواند خفیف و بصورت عروق ریز قرمز عنکبوتی و یا آبی رنگ در زیر پوست دیده شود. در موارد شدید و به دنبال نارسایی وریدی، عروق بزرگتر، پیچ در پیچ و برجسته در پاها دیده می شود. ازآنجائیکه ایستادن، فشار را در سیستم وریدی بالا می برد، بنابراین واریس در افراد یکه شغل ایستاده دارند، شایعتر است.

علل درد پا

علل درد پا – دکتر مریم طهماسبی

عروق ریز واریسی معمولا مشکل سلامتی ایجاد نمی کنند و صرفا جنبه زیبایی دارند، اما واریس های بزرگتر و نارسایی وریدی، مشکلات سلامتی و زیبایی ایجاد می کنند.

علایم واریس و نارسایی وریدی شدید :

وریدهای برجسته، بزرگ و پیچ در پیچ در پاها دیده می شوند. گاهی بیماران هیچگونه علامت دیگری ندارند، اما در موارد شدیدتر علایم عبارتند از : درد و سنگینی پاها، احساس سوزش، تیرکشیدن و گرفتگی عضلانی پا و تورم و زخم اندام، خارش، تغییر رنگ و تیره شدن پا.

علایم با نشستن و ایستادن طولانی، بدتر شده و با راه رفتن بهتر می شود. درد معمولا شب ها بدتر است.

شاید این مطلب هم برای شما مفید باشد:  نقرس

علل واریس و نارسایی وریدی :

جریان خون در ورید ها به سمت بالا و به سمت قلب می باشد. وریدها در مسیر خود دریچه های لانه کبوتری دارند که این دریچه ها مانع برگشت خون به سمت پایین می شوند. اما گاهی این دریچه ها تخریب شده و دچار نارسایی می‌شوند و بنابراین خون به سمت زمین و به سمت جاذبه برمی گردد. به دنبال نارسایی وریدی، وریدها بزرگ و پیچ در پیچ می شوند و با بزرگتر شدن وریدها، شدت نارسایی دریچه ها افزایش می یابد و بیمار وارد یک سیکل معیوب می شود.

عوامل خطر واریس و نارسایی وریدی :

افزایش سن

جنس مونث : به دلیل تغییرات هورمونی طی حاملگی، قاعدگی و یائسگی، وریدها شل شده و دچار نارسایی می شوند.

قرص های ضد بارداری

حاملگی : در حاملگی، مقدار حجم خون افزایش پیدا می‌کند و همچنین فشار جنین روی وریدها باعث افزایش فشار در سیستم وریدی شده و زمینه بروز نارسایی وریدی ایجاد می شود.

سابقه خانوادگی

چاقی : چاقی یکی از علل افزایش فشار در سیستم وریدی و ایجاد واریس می باشد.

ایستادن و یا نشستن طولانی

تنگی یا انسداد شریان های پا :

بیماری شریان های محیطی بویژه تنگی شریان های پا، یکی از شایع ترین بیماری های سیستم گردش خون است. در این بیماری، شریانهای پا در اثر آترواسکلروز عروق، تنگ و باریک می شوند و در مواردی حتی بطور کامل بسته می‌شوند. زمانی که انسداد شریان محیطی اتفاق می‌افتد، اندام ها جریان خون کافی برای تامین نیازهای خود دریافت نمی‌کنند و بنابراین علایم ایسکمی اندام رخ می دهد. انسداد شریان های محیطی نشانه درگیری همزمان سایر شریان های بدن مثل شریان های قلب، مغز،  کلیه .. است.

 

علل درد پا

علل درد پا – دکتر مریم طهماسبی

علایم تنگی یا انسداد شریان های پا :

بسیاری از بیماران مبتلا به تنگی شریان های محیطی، هیچگونه علائمی ندارند و یا علائم بسیار خفیفی دارند. علائم عبارتند از :

درد هنگام فعالیت : بیمار با شروع فعالیت، دچار درد یا گرفتگی عضلات پا شده و به تدریج با افزایش میزان فعالیت، این درد نیز بیشتر شده، بطوریکه بیمار قادر به ادامه فعالیت نخواهد بود و مجبور می شودکه بایستد. محل درد بستگی به محل انسداد شریان دارد. با ایستادن، درد به تدریج و طی دقایقی کمتر شده و نهایتا از بین می رود. گاهی در موارد خیلی شدید انسداد، بیمار حتی در حالت استراحت هم درد دارد.

علاوه بر درد فعالیتی، علائم دیگری مثل بی حسی پا، ضعف پا، سرد شدن پا نسبت به پای مقابل ( البته اگر هر دو پا درگیر شوند، علایم در هر دو پا ظاهر می شوند.)، تغییر رنگ پا (بی رنگ شدن، آبی، سیاه)، از دست رفتن موهای پا، رشد آهسته طرح ناخن ها، ناخن های خشک و شکننده، پوست نازک و شفاف و صیقلی، کاهش و یا لمس نشدن نبض ها، ختلال نعوظ در آقایان می توانند نشانه انسداد شریانی باشند.

علل تنگی یا انسداد شریان های پا :

معمولاً علت تنگی شریان های پا، آترواسکلروز می باشد. آترواسکلروز در اثر تشکیل پلاکهای غنی از چربی و سلول های التهابی در دیواره عروق، ایجاد می شود. این پدیده همانند آترواسکلروز عروق قلب و مغز و کلیه می باشد.

فاکتورهای خطر تنگی یا انسداد شریان های پا :

سیگار، دیابت، چاقی، فشارخون بالا، چربی خون بالا، سن بالا، سابقه خانوادگی.

عوارض تنگی یا انسداد شریان های پا :

در موارد خفیف، علایم ناتوان کننده وجود دارد، اما در موارد شدید، کاهش شدید جریان خون علاوه بر درد شدید، زخم و سیاهی رخ می دهد و حتی می تواند منجر به قطع اندام شود.

علل درد پا – دکتر مریم طهماسبی

دکتر مریم طهماسبی | instagram بهترین متخصص واریس

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ از طریق پیامک اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتان و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
keyboard_arrow_up
پرسش از دکتر